WhatsApp

Sık Sorulan Sorular

Yem Katkı maddeleri ; yemin veya hayvansal ürünün kalitesini ve sindirimini arttırmak suretiyle hayvanların sağlığını ve performansını iyileştirmek amacı ile hayvan beslemede kullanılan maddeler olarak tanımlanmaktadır.

Hayvansal üretim açısından önemli bir potansiyele sahip olan ülkemizde, hayvansal ürünlerin miktarı ile hijyenik kalite ve standartlara uygunluk yönünden iyileştirilebilmesi için, yem katkı maddelerinden yararlanılmaktadır.Yalnızca Hayvanların protein ve enerji ihtiyacını karşılayan temel bir beslenme formülü, özellikle yüksek performanslı hayvanların metabolizmalarındaki tüm faaliyetlerin gerçekleşebilmesi için yeterli olmamaktadır. Bu sebeple, yem yada rasyon hazırlanırken protein ve enerjiyi oluşturacak temel hammaddelerin yanında yüksek fizyolojik aktiviteyi karşılamaya yetecek miktarda vitamin, mineral ve amino asitler gibi yem katkı maddelerinin yem rasyonuna dışarıdan eklenmesi gerekmektedir.

TEKNOLOJİK KATKILAR
Teknolojik katkılar, yemin besinsel değerine direk olarak etki etmemekte ancak yemin hijyenik özelliklerini veya işlenebilirliğini değiştirmektedir. Böylece yemin tüketilebilirliğini ve yararlanabilirliğini arttırmaktadır.

 

BESİNSEL KATKILAR
Besinsel katkılar, amino asitler, vitaminler ve iz elementler gibi optimum büyüme ve optimum verim için gerekli olan spesifik besin maddelerinden oluşmaktadır.

 

DUYUSAL KATKILAR
Duyusal katkılar yemin tat, doku ve koku gibi özelliklerini etkileyerek iştah ve yem tüketiminde iyileşmeye yarayan yem katkı gruplarıdır. 

 

ZOOTEKNİK KATKILAR
Zooteknik katkılar, herhangi bir besin maddesini içermeyen ancak alınan yemden sindirim sonucunda elde edilecek olan besin maddesi miktarına etki eden yem katkı grubudur.

- İştahsızlık.
- Süt veriminin azalması.
- Kemik gelişiminin gerilemesi
- Hipokalsemi(Süt Humması).
- Ağırlık artışının yavaşlaması.
- Yabancı cisim yeme ve yalama olayları.
- Döl veriminde azalma.
- İnkoordinasyon.
- Zayıflık.
- Hipomagnezemi (Magnezyum Bozuklukları).
- Yapağı kalitesinin bozulması,Kızgınlık belirtilerinin gecikmesi ve azalması.
- Buzağılarda beyaz kas hastalığı.
- Ölü ve zayıf buzağı doğumları.
- Kemik erimesi.
- Sütte okside tat.
- Yavru atma oranın yükselmesi.
- Beslenmeye bağlı anemi.

Bilgi Talep Formu